Truus de Groot

Docente zaterdagmiddag (12:30 – 14:30)


Ik geef  al een aantal jaren bij kleur en toets les in het maken van portretten. Met allerlei materiaal.

Portret maken is een vak. Je moet het technisch goed beheersen en dan hoe maak je een echt portret. Geen stijve afbeelding, maar een  echte expressie geven aan het gezicht, waarbij het materiaal zodanig wordt gebruikt dat het de expressie ondersteunt. Dus bv een mannenportret met stevige houtskoollijnen en een oudere vrouw met zachte  en dunnere lijnen en dat kan allemaal met hetzelfde houtskooltje! Maar het kan ook met waterverf of acryl, olieverf. Het is een uitdaging.

Ik heb vanaf mijn 9e jaar les gehad van frater Beatus. Daar alle tekenvormen en technieken geleerd, maar later vooral model en portret gedaan. Ook portretopdrachten.

Ik heb  cursussen gedaan in Oostenrijk, in de buurt van Salzburg: vrij en abstract werken, vanuit je gevoel. Heerlijk om te doen en leerzaam. We kregen les van kunstenaars die ook les gaven aan de academie van Kokoschka, destijds in Salzburg. Er was een Kunstprijs aan verbonden en deze heb ik in  1999 gewonnen, uitgereikt door de directeur van het Rupertinum in Salzburg. Mijn werk was een abstract drieluik.

Ik doe nu voornamelijk portret en blijf het een uitdaging vinden om iemand goed te “vatten”

Enkele van mijn werken